SNE

Selvom sneen forsvandt sidste weekend, vil jeg dele nogle tanker fra sidste uge. Og det kunne være, at sneen kommer igen ...

"Sne er stille", tænkte jeg en dag. Jeg var ude, og sneen dækkede alt det der kunne ses nede ad vejen og i haven. De visne blade og alt snavset er dækket af hvidt sne, måske er det bare min fantasi, men jeg synes altid, at jeg hører mere, når der er sne. Jeg hører fuglene bedre og stilhed ikke mindst. Jeg ser mere af, hvad der gør mig taknemmelig og lidt ... ja, højtidelig. Hvis det bare er min fantasi, så får det være det, for jeg kan lide og har brug for små sneperioder. For mig er det godt at associere sne med tavshed. Jeg forbinder også sne med lange skiløb med kaffe i en termokande, skovle sne og forskellige upraktiske effekter. Men dette sidste er næsten en overdrivelse, jeg tager mig selv i at tænke næsten udelukkende positivt omkring sne. Jeg hører fra barnebarn i Trondheim, at hun næppe har tid til at lægge skovlen og komme ind til aftensmaden.

Den danske digter Helge Rode (1870-1937), som tilbragte sin ungdom i Norge, har skrevet sangen "Der er intet i verden så stille som sne". I det sidste vers skriver han (fra Folkehøjskolens sangbog, nr.306):

"Der er intet i verden, der kan mildne som sne.
Tys, du lytter, til det tavseklinger.
O, så fint en klang,
sølverklokkesang
inderste inde i dit hjerte ringer. "

Samme forfatter har også skrevet "Du gav os de blomster som lyste imod oss", og han viser også her følsomhed for natur og skabelse.

Norske Siri Nilsen skriver en sang, "Bundløst lykke er ikke et fyrværkeri. Det er stille som sne. Stille som sne ". Ja, der er noget der ... Måske kan både triste og de lykkeligste øjeblikke have noget til fælles med sne og dens tavshed, for der findes ingen ord for det dybeste, den stærkeste og lykkeligste. Andre kan måske finde disse ord, men jeg kan ikke. Ikke helt og dækkende, kun delvist. Derfor er det ofte taknemmelighed i stilhed eller sorg, også i stilhed bliver mit sprog over for det store, store.

Jeg vil skrive om sne i aften. En god tanken om, at sne stadig har boet i mig i disse kolde, hvide dage.

Helga Hugdal Ødum

04.02.2016