Længsel – og øjeblikket

”At længes er en menneskelig tilstand på vor rejse imellem liv og død”, sagde vor nye præst i en prædiken for nylig.

Jeg blev rørt, da han sagde denne sætning og har senere tænkt på den mange gange. Jo, det er nok sådan… For længsel er så meget. Vi kan ikke være sammen med vore kære hele tiden og heller ikke samtidig - alle sammen. Så da kan vi længes efter den eller de, som ikke er i nærheden. Og vi kan længes efter steder og naturoplevelser, som vi har oplevet tidligere i livet. Når vi er midt i det pulserende liv (og måske godt det samme), kan vi længes efter stilhed og mere ro. Og hvis der bliver hel ro og stilhed og sygdom måske, så kan vi længes efter, at der er liv og aktivitet omkring os. Et andet eksempel er, hvis økonomien er anstrengt og mere end det, så kan vi længes efter lidt mere rummelighed på det område. Så ja, at længes er nok en ”menneskelig tilstand”, som den gode Thomas sagde.

De, som er på flugt, længes efter tryghed og stabilitet. Og de længes måske tilbage til det, som umuligt kan realiseres, nemlig fred og tryghed, hvor de allerhelst vil fortsætte med at bo og leve. Den, som har smerter og usikkerhed, længes efter smertefrihed og vished om bedring og lettere dage. Den, som er student, kan længes efter at blive færdig med uddannelsen. Og den, som er i det voksne arbejdsliv, kan længes tilbage til studietiden, hybeltilværelsen og begrænsede udfordringer, trods alt. I hvert fald kan det ofte huskes sådan, ”set i bakspejlet”, som man siger her i Danmark.

Jeg gik et par kilometer en morgen i frisk vind og kolde varmegrader. Skyerne var så specielle. Det så nærmest ud som om, de var trukket ud over deres kanter. Måske var der regn i dem enkelte steder. Der er i hvert fald ofte flotte morgen- og aftenhimle i dårligt eller uroligt vejr.

Jeg standsede på vejen, tog tid til at nyde synet af skyer, lys og den specielle farve, som jeg ikke ser så ofte. ”Længes jeg netop nu?” spurgte jeg mig selv. Svaret var todelt, blev jeg enig med mig selv om: Jeg ville selvfølgelig gerne have været sammen med mine nærmeste, ikke mindst dem som vokser så hurtigt og så festligt. Og jeg har jo altid lyst til at møde Jesus og få snakket med Ham og se Ham i øjnene. Jeg længes efter hans nærvær. Og samtidig: Jeg var taknemmelig akkurat her og nu i de minutter, jeg stod der, over at se Guds skaberværk også på denne måde. For det var så roligt og smukt – selv om både pandebånd, sjal og hætte var nødvendige for at beskytte hoved og ikke mindst ører.

Godt inde i varmen var hverdagen der med længsel efter smertefrihed og fremtidshåb for ham, jeg deler hus og tro med. Og når så meget er uforudsigeligt, kommer også længslen efter mere forudsigelighed og stabilitet. Det fortæller jeg til Jesus!

Helga H.

Dansk oversættelse: Karen Margrethe Christiansen