Tårnhøjt salg i juni suger boliger ud af markedet – og mange boliger når aldrig at komme til salg
02-07-2020 11:00

Tårnhøjt salg i juni suger boliger ud af markedet – og mange boliger når aldrig at komme til salg

51 % flere bolighandler i juni – flere har sat til salg, men det dækker ikke efterspørgsel

Der er røde tal på boligmarkedet. I udbudstallene. Nu er der 2,6 % færre boliger til salg end for en måned siden, og udbuddet er det laveste antal i 10 år, viser data fra Boligsiden.

Ejendomsmæglerkæden Home forklarer, at det primært er et usædvanligt stort antal handler i juni, der har støvsuget hylderne yderligere. Home-kæden har netop opgjort salget i juni, der er hele 51 % højere end for et år siden.

”Vi har fået flere boliger til salg i juni i år, men slet ikke i et omfang, der har dækket købernes efterspørgsel. Derfor falder udbuddet fortsat, ” siger Michael Dalsager, der er senior kommunikationskonsulent i Home.

Det er alle typer af boliger, der har solgt ’mere end godt’ i juni.

Salget er på niveau med de store boligårgange i ’nullerne’ omkring 2004-2006, hvor boligmarkedet boomede.

”I dag sker det bare på et bagtæppe af en økonomisk og sundhedsmæssig krise. Det er meget usædvanligt og ret vildt, ” siger Michael Dalsager.

Boligsalget i juni 2020 kontra juni 2019

  • Sommerhussalget for Home-mæglerne er næsten tredoblet - et plus på 193 %.
  • Villa- og rækkehussalget går henholdsvis 33 % og 29 % frem.
  • Ejerlejlighederne er der solgt en tredjedel flere af – 33 %.
  • Kilde: Home

Det store boom i salget er kommet efter en periode med stor boligtørke, hvor boligejerne var meget tilbageholdende med at sætte til salg under nedlukningen af Danmark.

”Så der er slet ikke lagt den bund af boliger i dette forår, der plejer, ” siger Michael Dalsager.

Frit fald for sommerhus-udbuddet: -45 % på Sjælland

For sommerhusene er der nærmest tale om et frit fald i udbuddet. I store sommerhusområder i køreafstand til hovedstadsområdet er udbuddet tæt på halveret. I Region Sjælland er udbuddet faldet med over 45 % og i Region Hovedstaden er udvalget skrumpet med 39,4 %. Også i den midtjyske region, der dækker sommerhusområderne på Mols og ved Vestkysten, er der forsvundet sommerhuse i stor stil. På en måned er udvalget dykket med hele 6,5 %.

”Det er især byfolket, der køber sommerhusene, og det er lige fra unge familie med mindre børn til seniorer med børnebørn, ” siger Michael Dalsager.

Solgt inden de er til salg

Det gælder generelt, at en del boliger i populære områder er solgt uden at komme til salg. Home har et klart råd til boligkøberne af alle boligtyper lige nu.

”En del boliger når slet ikke at komme til salg på nettet, før de er solgt. Det er en god idé at være skrevet op hos den lokale mægler, have økonomien på plads og en køberrådgiver klar på sidelinjen. Det går stærkt mange steder. ”

Boligmarkedet går normalt et gear ned i juli, hvad angår danskere, der sætter boligen til salg, og hvor mange der køber bolig, men sommeren i år, hvor mange flere danskere er hjemme, kan betyde, at flere end normalt ikke sætter planerne på feriepause, men går videre med dem.

Den økonomiske udvikling og ledigheden i Danmark er de ubekendte faktorer, der kan og vil påvirke boligmarkedet de kommende måneder, men indtil videre har det ikke afspejlet sig i boligsalget – tværtimod viser juni-salget.