Bevægelsesjulekalender får 163.000 elever op af stolen
27-11-2020 16:00

Bevægelsesjulekalender får 163.000 elever op af stolen

December bliver en måned i bevægelsens tegn på landets skoler. Dansk Skoleidræts gratis bevægelsesjulekalender er blevet revet væk, så små bevægelsespauser kommer i vidt omfang til at skabe en masse fysisk aktivitet for tusindvis af skoleelever.

Dansk Skoleidræts bevægelsesjulekalender er efterhånden blevet en fast del af juletraditionerne på landets skoler. I år er bestemt ingen undtagelse. 8114 klasser fra 1200 skoler, heriblandt flere udenlandske, kan se frem til en aktiv julemåned. Det svarer til, at 163.000 elever får ekstra variation ind i hver skoledag i december.

Bag lågerne gemmer sig i år små videoer med bevægelsespauser – de såkaldte brain breaks. I år naturligvis i coronavenlige udgaver.

- Det betyder meget, at eleverne får noget ekstra bevægelse og nogle sjove indslag i en måske traditionelt stillesiddende julemåned. Vi har aktuelt taget afsæt i skolernes positive erfaringer under corona, hvor der virkelig bliver tænkt kreativt med aktiv udendørs undervisning. Den succes hjælper vi videre ved at lægge op til, at julekalenderøvelserne foregår udendørs, siger Lise Sohl Jeppesen, der er udviklingskonsulent i Dansk Skoleidræt.

Ny energi og skærpet koncentration  
En af lågerne i julekalenderen, som klasserne i år kan se frem til, er ”Balance-Lucia”. En aktivitet, hvor eleverne går rundt som i et Luciaoptog, men hvor lys i hånden er skiftet ud med et stykke papir eller en bog på hovedet, så de træner deres koncentration og opmærksomhed.

- Aktiviteterne bag lågerne giver eleverne ny energi, og så kræver de ikke nogen forberedelse og næsten heller ikke nogle redskaber. Vi håber derfor, at julekalenderen med sine aktive låger også kan skabe inspiration til det forsatte arbejde med bevægelse i skoledagen blandt lærere og pædagoger - og vise, at det ikke behøver at være så svært. På samme måde håber vi, at aktiviteterne kan skabe glæde og sammenhold på alle klassetrin, siger Lise Sohl Jeppesen.

Mest bevægelse i de boglige fag
Mange skoler gør allerede en stor indsats for, at bevægelse bliver en del af elevernes skoledag. Senest har Dansk Skoleidræts undersøgelse ”Bevægelse i skoledagen 2020” vist, at tre ud af fire skoler angiver, at de har bevægelse i de boglige fag, og at det særligt er i fagene dansk og matematik, at bevægelse inddrages i undervisningen. Erfaringer fra tidligere års bevægelsesjulekalendere viser, at kalenderen ikke mindst bliver bragt i spil som aktive pauser i netop de boglige fag. Det giver forhåbninger om, at dampen holdes oppe på området.

- Det er godt at se, at mange skoler har en struktur for bevægelse i undervisningen. Men det kræver stadigvæk vedholdenhed og nytænkning, så det er dejligt, at 163.000 elever med bevægelsesjulekalenderen kan blive inspireret til et dagligt fysisk afbræk i december. Det kan forhåbentlig også give smag for endnu mere aktivitet på den lange bane, siger Lise Sohl Jeppesen.

Dansk Skoleidræt

  • er en landsdækkende non-profit idrætsorganisation stiftet i 1946, som er forankret i både skoleverdenen og idrætsverdenen.
  • har som overordnet mål at fremme læring og trivsel gennem idræt og bevægelse for alle elever i skolen.
  • udbyder bl.a. kurser og kompetenceforløb i bevægelse til skolens undervisere og fremstiller undervisningsmaterialer.
  • læs mere på www.skoleidraet.dk

Sæt Skolen i Bevægelse

  • Dansk Skoleidræt har i mange år inspireret landets skoler til at skabe en aktiv skoledag, der skal få flere børn og unge til at bevæge sig mere og grundlægge sunde vaner tidligt i livet.
  • Et eksempel på en indsats er Sæt Skolen i Bevægelse, der er et af de mest udbredte og anvendte tilbud i Dansk Skoleidræt.
  • Sæt Skolen i Bevægelse giver alle lærere og pædagoger mulighed for gratis at hente inspiration til bevægelsesaktiviteter i den boglige undervisning.
  • Bevægelsesjulekalenderen er en del af Sæt skolen i Bevægelse, der i december 2020 får sat fut i julemåneden for 163.000 elever på 1200 skoler.

Læs mere om Sæt Skolen i Bevægelse: www.sætskolenibevægelse.dk