Litteraturfestival Thyholm
29-09-2021 08:00

Litteraturfestival Thyholm: Elsebeth Disssing

Torsdagden 7. oktober kl 19.00 på Thyholm bibliotek vil den 76-årige forfatter Elsebeth Dissing fortæller gribende om livet i en lille stationsby i Thy i perioden fra 1937 til 1946. 

Tjenerindens døtre er hendes romandebut og giver et glimrende tidsbillede og indgående portræt af byens persongalleri.
Livet i byen er dikteret af en livsbegrænsende moral og af et deraf følgende skyldskompleks, især for kvinderne.
Telefoncentralen, som bestyres af Ruth, er byens moralske kontrolcenter, hvor sladderen er nådesløs. To purunge pigers skæbne står i centrum af fortællingen.
Den 15-årige Sidsel, som er datter af en storbonde, bliver gravid med forkarlen. Forældrene sender Sidsel bort idet skammen skal skjules for enhver pris.
Da barnet er blevet bortadopteret vender Sidsel hjem på gården, men stærkt forandret.
Skrædderens Thea er ambitiøs og lykkes med at gennemføre en uddannelse som sygeplejeske. Hun indgår et kærlighedsægteskab med lægesønnen i byen, men fordommene gør det svært at forene ægteskab med erhvervsarbejde.
Thy har stærke kvinder og langsomt fører kampen til forbedringer af kvinders rettigheder. Krigen gør også sit, det vi kalder de mørke besættelsesår, får det til at lysne for kvinden og for dem, som er født i bunden af samfundet.

Elsebeth Dissing er journalist og var i mange år chefredaktør på Aalborg Stiftstidende. Hun er selv opvokset i Vendsyssel, men har en tæt forbindelse med sin mors familie i Thy.

Bestil billet