Mississippi med censureret kunst- udstilling for syvende gang
11-05-2022 12:00

Mississippi med censureret kunst-

udstilling for syvende gang

Som bonus viser kunst- og kulturstedet en udstilling med den lokale – og internationale – kunstner Harald Reinhold

For syvende gang holder kunst- og kulturstedet Mississippi på Thyholm sin censurerede udstilling.

”Den bliver stor og god!” lover stedets leder, Bruno Nordensgaard. ”Og som bonus har vi en særudstilling med maleren Harald Reinhold, som både var lokal og international!”

Der er fernisering på de to kunstudstillinger lørdag 14. maj. Herefter holder Mississippi åbent hver fredag, lørdag og søndag til og med 12. juni.

Kunstnere fra hele landet har været inviteret til at få vurderet deres værker af kvalifi­cerede censorer, i år billedkunstneren Jon Gislason, som har undervist på Aarhus Kunstakademi, billedkunstneren Lis Bramsen, som har undervist på Skolen for Kunst og design i Aarhus, og endelig skulptør og billedkunstner Lene Desmentik.

Censurkomiteen var samlet i weekenden 7.-8. maj.

De indsendte værker – over 500 - ligger i kategorierne maleri, tegning, grafik, foto, skulptur, kunsthåndværk, blandform og video. Hver kunstner har kunnet anmelde fra et til fem værker.

Blandt de antagne værker uddeler dommerne to præmier. Førstepræmien er en uges ophold på Mississippi, andenpræmien et weekendophold.

En tredje præmie er publikumspræmien, som også er et weekendophold på Mississippi.

For ja, der er nu indrettet en gæstelejlighed på kunst- og kulturstedet.

40 Reinhold-malerier

Som nævnt i indledningen viser Mississippi samtidig med sin censurerede udstilling 40 malerier af den anerkendte kunstner Harald Reinhold (1911-1996). Det er billeder fra sønnen Klaus Reinholds samling.

Harald Reinhold var født i Lübeck. Faderen blev på grund af 1. Verdenskrig indkaldt til militærtjeneste, men med udsigt til at skulle sendes til skyttegravene flygtede han med sin familie til København. Her blev sønnen udlært som typograf i 1931.

I fritiden malede Harald Reinhold og udviste et tydeligt talent. Han debuterede på Charlottenborg i 1945 og udstillede i de følgende årtier mange steder i Danmark, Norden og det øvrige Europa. Ja, også i Tyrkiet udstillede han.

Kunstnere i Humlum

I 1960 flyttede han efter flere forudgående studieophold i udlandet til Humlum. Han gjorde sammen med sine kone nr. to, østrigsk-fødte Albina Julia Tillar, Humlum gamle skole til udstillingssted og midtpunkt for sammenslutningen Humlum-malerne, til parret i slutningen af årtiet flyttede til Spanien.

Denne sammenslutning afløste en anden sammenslutning, Toftum-malerne, som fra 1940 og til 1960 holdt til på gården ”Granhøj”, hvor landmand og maler Michael Sørensen sammen med sin kone drev pensionat.

Men det er en anden historie…

Harald Reinhold udtrykte sig i skulptur, keramik og træsnit. Oprindelig var han naturalist og fortsatte denne retning i akvareller og træsnit med landskabet, byen og dens mennesker som motiver. I Humlum malede han fra begyndelsen af 1960’erne overvejende abstrakt, og fra midten af årtiet eksperimenterede han med asfalt og askeblandinger og skabte på den måde reliefagtige overflader på sine lærreder.